ALDRIG FOR TIDELIGT

24. oktober

David Livingstone var kun, ti år, da han lærte hele den 119. salme udenad og fremsagde den fejlfrit i søndagsskolen. Den salme har 176 vers. Han fik et smukt Ny Testamente i præmie.

Ti år gammel måtte den tynde, lille David arbejde på et bomuldsspinderi i Blanton i Skotland for at hjælpe sine fattige forældre. Men han havde hele tiden en latinsk lærebog med sig og indsugede det klassiske sprog, mens han arbejdede.

Nu hviler denne verdensberømte missionær mellem Englands største sønner i Westminster Abbey. Hans sjæl er gået indtil Herrens glæde.

Unge drømmer gerne om stormandsdåd i fremtiden. Men et storværk skaber ikke sig selv. Det er heller ikke nok at have store evner. Det er ikke en gang nødvendigt. Mange brugte deres store evner til det, der var ondt.

Man kommer længst i livet, når man tidligt bruger og udvikler de evner, man har fået. Og det er nødvendigt, hvis man skal udrette noget som kristen. Gud har givet os evner og anlæg for, at vi skal benytte dem til hans ære.

Vi kan aldrig begynde for tidligt med at arbejde med os selv. Vi kan aldrig sætte os høje mål for tidligt.

Er der ikke noget, du er i færd med at lære eller arbejde med i din fritid, så begynd i dag. Lad ikke tiden løbe fra dig. Husk, du skal aflægge regnskab for den tid, du fik her på jorden.

»Også en dreng kendes på sine gerninger, om hans handling er ren og retskaffen.« Ordspr. 20, 11.

Bøn

Sæt dig et mål. Lad det signes af Gud,
og giv det hver evne i fæste.
I kampen skal evnerne folde sig ud
og bære dig frem blandt de bedste.

Mads Nielsen
DUS 6. udg 1949 nr. 372
DUS 7. udg. 1985 nr. 335