ALT ER LOVLIGT

25. august

En østerlandsk legende fortæller, at Satan en gang fik en mand til at vælge imellem tre forskellige synder: mord, hor og drukkenskab. Manden syntes, at de to første var forfærdende, så han valgte den sidste. Men da han havde drukket sig fuld, faldt han snart også for de to andre.

Om drik siger Paulus disse klare ord: »Drik jer ikke berusede i vin, det fører til udskejelser, men lad jer fylde af Ånden,« Ef. 5, 18.

Der er altså en direkte modsætning mellem at være fuld og være fyldt af Ånden. Det kommer af, at vinen baner vej for andre åndsmagter, idet den øger kødets lyst og begær.

Nu er alle sikkert enige i, at det er forkert at drikke sig fuld. Og de færreste, der bliver berusede, havde tænkt sig at blive det. Netop derfor er vinen, så farlig, ikke mindst for de unge.

Det er med vinen, som med så mange andre ting, at den ikke er syndig i sig selv. »Ingen ting er urene i sig selv,« siger også Guds ord. Men enkelte ting kan let føre fra brug til misbrug. Det gælder særlig spiritus.

Rettesnoren for den enkelte, som vil leve helt for Gud, må være ikke at blive en slave af nogen ting. Er det din rettesnor i alle livets forhold?

»»Alt er tilladt,« men ikke alt er gavnligt. »Alt er tilladt«, men ikke alt bygger op.« 1. Kor. 10, 23.

Bøn

Tag mig til fange, Gud,
da kan jeg frihed få.

George Matheson
DUS 6. udg 1949 nr. 245